Ratio Quantitative Aptitude 1 (MCQ) questions and answers



1If 60% A = (3/4) of B, then A : B is?

  • 4:5
  • 5:4
  • 9:7
  • 7:8
Answer - [ 5:4 ]


2. Which of the following represents ab = 64?
  • 32:a=b:2
  • a:5=b:4
  • 54:a=b:3
  • None of these
Answer - [ 32:a=b:2 ]


3. The ratio of boys and girls in a club is 3 : 2. Which of the following could be the actual number of members
  • 43
  • 23
  • 25
  • 12
Answer - [ 25 ]


4. If m : n = 3 : 2, then (4m + 5n) : (4m - 5n) is equal to = ?
  • 11:14
  • 11:1
  • 3:4
  • 3:5
Answer - [ 11:1 ]


5. The sum of two numbers is 40 and their difference is 4. The ratio of the numbers is equal to:
  • 11:4
  • 11:12
  • 11:9
  • 2:3
Answer - [ 11:9 ]


6. In a bag, there are coins of 25 p, 10 p and 5 p in the ratio of 1 : 2 : 3. If there is Rs. 30 in all, how many 5 p coins are there?
  • 124
  • 150
  • 120
  • 45
Answer - [ 150 ]


7. What is the ratio in Rs. 2.80 and 40 paise?
  • 4:3
  • 3:8
  • 7:1
  • 7:9
Answer - [ 7:1 ]


8.  A person spends Rs. 8100 in buying some tables at Rs. 1200 each and some chairs at Rs. 300 each. The ratio of the number of chairs to that of tables when the maximum possible number of tables is purchased:
  • 1:4
  • 1:2
  • 3:1
  • 3:4
Answer - [ 1:2 ]


9. If Rs. 782 be divided into three parts, proportional to (1/2) :(2/3) :(3/40) then the first part is:
  • Rs 309
  • Rs 204
  • Rs 500
  • Rs 230
Answer - [ Rs 204 ]


10. The salaries A, B, C are in the ratio 2 : 3 : 5. If the increments of 15%, 10% and 20% are allowed respectively in their salaries, then what will be new ratio of their salaries?
  • 21:12:45
  • 23:33:60
  • 1:2:3
  • None of these
Answer - [ 23:33:60 ]

NEXT➨

Post a comment

0 Comments