Probability - Aptitude 1 MCQ Questions and Solutions



An urn contains 6 red, 5 blue and 2 green marbles. If 2 marbles are picked at random, what is the probability that both are red?

  • (6/56)
  • (5/26)
  • (7/89)
  • (1/2)
Answer - [ (5/26) ]


2 . You toss a coin and roll a die. What is the probability of getting a tail and a 4 on the die?
  • 1/2
  • 3/6
  • 1/12
  • 1/20
Answer - [ 1/20 ]


3 . Two cards are drawn from a pack of well shuffled cards. Find the probability that one is a club and other in King.
  • 1/34
  • 1/26
  • 1/38
  • 2/36
Answer - [ 1/26 ]


4. P and Q sit in a ring arrangement with 10 persons. What is the probability that P and Q will sit together?
  • 3/11
  • 2/11
  • 4/15
  • 5/15
Answer - [2/11]


5 . In a race, the odd favour of cars P, Q, R, S are 1 : 3, 1 : 4, 1 : 5 and 1 : 6 respectively. Find the probability that one of them wins the race.
  • 543/232
  • 319/420
  • 324/545
  • 1/232
Answer - [ 319/420 ]


6 . In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green ?
  • 5/21
  • 8/21
  • 5/78
  • 8/45
Answer - [ 8/21 ]


7 . A bag contains 6 black and 8 white balls. One ball is drawn at random. What is the probability that the ball drawn is white?
  • 5/4
  • 3/6
  • 4/7
  • 6/2
Answer - [4/7]


8 . Dev can hit a target 3 times in 6 shots pawan can hit the target 2 times in 6 shots and Lakhan can hit the target 4 times in 4 shots. What is the probability that at least 2 shots hit the target?
  • 4/32
  • 2/3
  • 5/6
  • 3/3
Answer - [ 2/3 ]


9 . A bag contains 4 red, 5 yellow and 6 pink balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn are yellow?
  • 4/32
  • 3/23
  • 3/7
  • 6/4
Answer - [3/7]


10 . In a simultaneous throw of two dice, what is the probability of getting a doublet ?
  • 6/7
  • 1/8
  • 1/7
  • 1/6
Answer - [ 1/6 ]

Post a comment

0 Comments