Boats and Streams - Quantitative Aptitude 1 (MCQ) questions

Mcq based on boat and streams:




1 A man's speed with the current is 15 km/hr and the speed of the current is 2.5 km/hr. The man's speed against the current is:

  • 5 km/hr
  • 10 km/hr
  • 20 km/hr
  • 18 km/hr
Answer : [10 km/hr]

2 . A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream.

  • 3 hours
  • 4 hours
  • 8 hours
  • 10 hours
Answer : [4 hours]

3 . A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to cover a certain distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat and speed of the water current respectively?

  • 3:4
  • 8:3
  • 4:6
  • 7:8
Answer : [8:3]

4 . A boat running downstream covers a distance of 16 km in 2 hours while for covering the same distance upstream, it takes 4 hours. What is the speed of the boat in still water?

  • 6 km/hr
  • 10 km/hr
  • 20 km/hr
  • Data inadequate
Answer : [6 km/hr]

5. The speed of a boat in still water in 15 km/hr and the rate of current is 3 km/hr. The distance travelled downstream in 12 minutes is:

  • 3.4 km
  • 3.6 km
  • 2.8 km
  • 4.9 km
Answer : [3.6 km]

6. A man can row at 5 kmph in still water. If the velocity of current is 1 kmph and it takes him 1 hour to row to a place and come back, how far is the place?

  • 3.4 km
  • 2.4 km
  • 5.7 km
  • 4.8 km
Answer : [ 2.4 km ]

7. A boatman goes 2 km against the current of the stream in 1 hour and goes 1 km along the current in 10 minutes. How long will it take to go 5 km in stationary water?

  • 1 hr 20 min
  • 1 hr 15 min
  • 40 minutes
  • 60 minutes
Answer : [ 1 hr 15 min ]

8. Speed of a boat in standing water is 9 kmph and the speed of the stream is 1.5 kmph. A man rows to a place at a6 distance of 105 km and comes back to the starting point. The total time taken by him is:

  • 13 hours
  • 24 hours
  • 20 hours
  • 12 hours
Answer : [ 24 hours ]



9. A man takes twice as long to row a distance against the stream as to row the same distance in favour of the stream. The ratio of the speed of the boat (in still water) and the stream is:
  • 5:6
  • 6:7
  • 3:1
  • 3:4
Answer : [ 3:1 ]

10. A man rows to a place 48 km distant and come back in 14 hours. He finds that he can row 4 km with the stream in the same time as 3 km against the stream. The rate of the stream is:
  • 5 km/hr
  • 1 km/hr
  • 3.5 km/hr
  • 4.5 km/hr
Answer : [ 1 km/hr ]















Post a comment

0 Comments