Progressions - Aptitude 1 MCQ Questions and Solutions (Ap and Gp )

1. If four numbers in A.P. are such that their sum is 50 and the greatest number is 4 times the least, then the numbers are
  • 3,5,6,8
  • 5,10,15,20
  • 20,30,40,50
  • 3,6,8,10
Answer - [5,10,15,20 ]


2. If the first term of an A.P. is 2 and common difference is 4, then the sum of its 40 term is:
  • 4450
  • 3200
  • 450
  • 7680
Answer - [ 3200 ]


3.  The common difference of an A.P., the sum of whose n terms is Sn, is:
  • Sn - 2Sn - 1 + Sn - 2
  • Sn - Sn - 1

  • Sn - Sn - 2

  • Sn - 2Sn - 1 - Sn - 2

Answer - [ a ]


4Two A.P.’s have the same common difference. The first term of one of these is 8 and that of the other is 3. The difference between their 30th terms is:
  • 4
  • 5
  • 17
  • 10
Answer - [5 ] 

5. If the nth term of an A.P. is 2n + 1, then the sum of first n terms of the A.P. is:

  • n(n+2)
  • n(n-2)
  • n+2
  • n+1
Answer - [ n(n+2) ]


6. If the sum of n terms of an A.P. be 3n2 + n and its common difference is 6, then its first term is:
  • 3
  • 4
  • 5
  • 1
Answer - [ 4 ]


7.  How many terms are there in 20, 25, 30......... 140?
  • 34
  • 25
  • 13
  • 44
Answer - [ 25 ]


8. Find the first term of an AP whose 8th and 12th terms are respectively 39 and 59.
  • 2
  • 4
  • 5
  • 6
Answer - [4 ]


9.  Find the 15th term of the sequence 20, 15, 10 . . . . 
  • -20
  • -30
  • -50
  • 1
Answer -  [-50 ]

10. The sum of the first 16 terms of an AP whose first term and third term are 5 and 15 respectively is :
  • 535
  • 565
  • 680
  • 683
Answer - [ 680 ]
                                                           NEXT ➨

Post a comment

0 Comments