Average - Aptitude MCQ Questions and Solutions with pdf 2


Average



Examveda

Average mcq questions :

1. A school has only four classes that contain 10, 20, 30 and 40 students respectively. The pass percentage of these classes are 20%, 30%, 60% and 100% respectively. Find the pass % of the entire school.

  • 78%
  • 67%
  • 66%
  • 34%
Answer - [66%]



2. 19 people went to a hotel for combine dinner party 13 of them spent Rs. 79 each on their dinner and rest spent 4 more than the average expenditure of all the 19. What was the total money spent by them.
  • 1536.07
  • 1684
  • 1695
  • 1543
Answer - [1536.07]


3. A cricketer scored some runs in his 21st innings, as a result, his average runs increased by 3. If the present average run is 40, how many runs he scored in the final innings?
  • 102
  • 107
  • 205
  • 100
Answer - [100]


4. Ajit cricketer has a certain average for 9 innings. In the tenth innings, he scores 100 runs thereby increasing his average by 8 runs. His new average is:
  • 20
  • 23
  • 28
  • 24
Answer - [28]


5. The average temperature for Wednesday, Thursday and Friday was 40°C. The average for Thursday, Friday and Saturday was 41° C. If temperature on Saturday was 42° C, what was the temperature on Wednesday?

  • 35 °C
  • 39 °C 
  • 36 °C 
  • 34 °C 
         Answer - [39 °C]


6. The average of the first five multiples of 9 is:
  • 23
  • 20
  • 29
  • 27
Answer - [27]

7. The average monthly salary of 660 workers in a factory is Rs. 380. The average monthly salary of officers is Rs. 2100 and the average monthly salary of the other workers is Rs. 340. Find the number of other workers.
  • 675
  • 645
  • 685
  • 762
Answer - [645]

8. The average marks of four subjects is 120. If 33 was misread as 13 during the calculation, what will be the correct average?

  • 120
  • 125
  • 126
  • 134
Answer - [125]

9. Students of three different classes appeared in common examination. Pass average of 10 students of first class was 70%, pass average of 15 students of second class was 60% and pass average of 25 students of third class was 80% then what will be the pass average of all students of three classes?
  • 74%
  • 75%
  • 72%
  • 79%
Answer - [72%]

10. A man travels equal distances of his journey at 40, 30 and 15 km/h. respectively. Find his average speed for whole journey.
  • 25
  • 26
  • 24
  • 29
Answer - [24]






Post a comment

0 Comments